Skocz do głównej treści

Witamy na stronie głównej Urzędu Miasta w Tomaszowie Mazowieckim

Nagłówek strony

Strona główna
Logo serwisu Urzędu Miasta w Tomaszowie Mazowieckim

Suwak ze zdjęciami


Seniorzy dzielą się wielkanocnymi przepisami

Tegoroczne święta spędzimy w swoich domach. Aby urozmaicić nam ten czas i zachęcić do wspólnych wypieków, tomaszowscy seniorzy postanowili podzielić się swoimi recepturami na wielkanocne dania, łączącymi tradycję z nowościami.





Baba wielkanocna z daktylami

Składniki:

600 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)

6 żółtek (roztrzepanych)

100 g cukru (może być mniej)

szczypta soli

1 szklanka mleka (letniego)

125 g masła (roztopionego, letniego)

150‒200 g daktyli

1 łyżeczka zapachu cytrynowego

cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)

Sposób wykonania

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, cukier waniliowy. Z drożdży zrobić rozczyn. Po kilku minutach, gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki. Wlewamy mleko, roztopione masło i roztrzepane żółtka oraz odrobinę zapachu cytrynowego, a na koniec pokrojone daktyle. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości ok 40  min. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką (odstawiamy do wyrośnięcia). Pieczemy w temperaturze 170‒175 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (nie może przywierać do patyczka). Baba po wyjęciu z pieca musi odpocząć 10 minut i należy przełożyć ją na kratkę.

Autorka: Elżbieta Wróbel-Gniewisz z Tomaszowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku  

 

Ciasto orzechowe

Składniki:

½ kg  mielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe, migdały)

25 dag masła (koniecznie musi być masło)

20 jajek

bakalie (suszone śliwki, skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały itp.)

opcjonalnie 1/3 szkl. cukru

Sposób wykonania

Kostkę masła lekko rozpuścić, aby było płynne (ciepłe ‒ nie gorące). Do masła dodajemy  stopniowo  mielone orzechy i  po jednym żółtku (17 szt.). Mieszamy. Masa zrobi się  zbyt gęsta i wtedy  dodajemy 3 całe  jajka. Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą orzechową.  Kto koniecznie musi, dodaje cukier. Wsypujemy bakalie: skórkę pomarańczową, śliwki suszone, rodzynki, migdały ‒ jeżeli do ciasta używaliśmy ‒ orzechy. Ciasto będzie miało bardzo gęstą konsystencję podobną do konsystencji bardzo gęstej śmietany. Wylewamy do foremki ‒ keksówki, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni C i sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

„Ciasto ma właściwości wzmacniające organizm, odpornościowe i wzmacniające nasze siły witalne, żeby były gotowe do walki z wirusem. Smacznego!”.

Autorka: Krystyna Wilk ‒ prezes Tomaszowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

 

Pascha wielkanocna

Składniki:

2 szklanki mleka

250 g masła

1 kg mąki                                                      

ćwierć łyżeczki kwiatu muszkatołowego

60 g drożdży
                                                   
skórka otarta z cytryny

3 jajka                                                           

szczypta szafranu

5 żółtek                                                         

pół kieliszka spirytusu

250 g cukru                                                     

łyżeczka soli

60 g rodzynków                                              

30 g cykaty (smażona skórka pomarańczowa w cukrze) 

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich        

3 do 4 drobno pokrojonych fig

Sposób wykonania

Namoczyć na noc szafran w spirytusie. Drożdże rozrobić w szklance ciepłego mleka, dodać szklankę mąki, wymieszać i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Ubić na parze żółtka z cukrem, dodać korzenie, rozczyn z drożdży oraz ‒ stopniowo dosypując ‒ mąkę i dolewając ‒mleko. Dokładnie wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać pianę z białek i sklarowane ciepłe masło, wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Dodać szafran, rodzynki, cykatę, sól, orzechy i figi. Jeszcze raz wyrobić, zostawić w cieple, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto nałożyć do wysmarowanych masłem blach, a gdy ponownie wyrośnie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ponad 60 minut, w razie potrzeby przykryć nasmarowanym masłem papierem, aby zbytnio nie pociemniało. Pascha pieczona jest zwłaszcza na Kresach.

 

Autorzy: Powiatowe Stowarzyszenie Emerytów, Rencistów i Inwalidów

 

Wiosenna babka

Składniki:

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

4 jajka

1/3 szklanki majonezu kieleckiego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

Wszystkie produkty połączyć i zmiksować. Do ciasta można dodać bakalie według uznania. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 50 minut.

 

Śledzie w miodzie

Składniki:

½ kg płatów śledziowych

4 średnie cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki miodu

2 łyżki octu

½ szklanki oleju

przyprawy

Sposób wykonania

Płaty śledziowe wymoczyć pokroić na kawałki, cebulę pokroić w krążki, zeszklić na patelni. Przygotować zalewę: koncentrat, miód, ocet, olej. Układać warstwami. Schłodzona cebula, śledź, wlać zalewę. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

 

Dorsz z ananasem

Składniki:

1 płat dorsza lub innej ryby bez ości

1 puszka ananasa

3 papryki (czerwona, zielona, żółta)

4 średnie cebule

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cytryna

Sposób wykonania

Rybę przyprawiamy, kroimy na porcje, skrapiamy cytryną i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Smażymy cebulę pokrojoną w krążki do zeszklenia, dodajemy pokrojoną paprykę. Do usmażonej cebuli i papryki dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, polewając sokiem z ananasa. Doprawionego dorsza smażymy w panierce (jajko, bułka tarta, mąka) z obu stron, a następnie przekładamy do usmażonych warzyw i dusimy na małym ogniu 10 minut.

 

Karczek świąteczny

Składniki:

1 kg karku bez kości

½ kg pieczarek

4 średnie cebule

5 łyżeczek octu balsamicznego (lub jabłkowego)

2 łyżki maggi

2 łyżki miodu

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

3 łyżki wody

Sposób wykonania

Karczek pokroić w plastry, lekko rozbić, posypać Vegetą, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie plastry oprószyć mąką, lekko obsmażyć z dwóch stron. Przygotować zalewę: ocet, maggi, miód, koncentrat, woda. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: cebulę, karczek, pokrojone pieczarki, wlewamy zalewę. Wstawić do piekarnika na 180 stopni C, piec 80 minut.

 

Jajko faszerowane z awokado

Składniki:

4 jajka

1  dojrzałe awokado

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soku z cytryny

przyprawy (sól, pieprz)

koperek

rzodkiewka

Sposób wykonania

Ugotować na twardo jajka. Przygotować farsz: awokado drobno pokroić, dodać łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego, łyżeczkę soku z cytryny, żółtko. Masę wyrobić. Przekrojone na pół jajka wypełnić masą, posypać koperkiem, położyć plasterki rzodkiewki.

 

Sos borówkowy do mięs i wędlin

Składniki:

5 łyżek dżemu borówkowego

2 łyżki chrzanu bez octu

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób wykonania

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

 

Filet z kurczaka z brzoskwinią

Składniki:

1 kilogram fileta z kurczaka

1 puszka brzoskwini

3 papryki (czerwona, zielona, żółta)

4 średnie cebule

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

4 łyżki ketchupu ostrego

przyprawy

Sposób wykonania

Z piersi kurczaka robimy małe kotleciki, panierujemy, podsmażamy na patelni, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w krążki cebulę ‒ do zeszklenia, dodajemy pokrojoną paprykę, polewamy sokiem z brzoskwini, dodajemy dwie łyżeczki koncentratu, 4 łyżki ketchupu ostrego, pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Przyprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy podpieczone kurczaki i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.

 

Sałatka z kurczaka na słodko

Składniki:

1 pierś z kurczaka

1 puszka ananasa

3 jajka

majonez

1 jabłko

kukurydza

Sposób wykonania

Gotujemy pierś z kurczaka, ugotowaną kroimy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, kroimy i dodajemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kukurydzę i ananasa. Wszystkie składniki mieszamy, dodając majonez.

 

Oponki

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

½ kg sera białego półtłustego

¼ szklanki cukru

¼ szklanki śmietany 18%

1 łyżeczka sodki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

1 łyżka rozpuszczonego masła lub margaryny

3 jajka

1 kieliszek spirytusu lub wódki

Sposób wykonania

Jajka zmiksować z cukrem, do mąki dodać zmiksowane jajka i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 centymetra. Wycinać szklanką duże koła, środek kieliszkiem. Smażyć w gorącym oleju. Usmażone oponki posypać cukrem pudrem.

Autorzy: Klubowicze „ Słonecznej Jedynki” 

 

Życzymy smacznego i wesołych, spokojnych świąt wielkanocnych.



Ta strona używa plików cookies.

Korzystając z niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej z naszej polityki prywatności.

Więcej Zamknij