INFORMACJA POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W TOMASZOWIE MAZOWIECKIM DLA POSIADACZY STAD ŚWIŃ NA TERENIE GMIN, które zostały objęte strefą ochronną względem choroby ASF : RZECZYCA, CZERNIEWICE, INOWŁÓDZ, ŻELECHLINEK, TOMASZÓW MAZOWIECKI, TOMASZÓW MAZOWIECKI MIASTO I LUBOCHNIA
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowie Mazowieckim przekazuje podstawowe wymagania dla posiadaczy stad świń położonych w strefie ochronnej względem choroby ASF.
ZASADY BIOASEKURACJI : Na obszarze ochronnym obowiązują nakazy określone w § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń i zakazy określone
w § 2 ust. 1 tego rozporządzenia ( Dz. U 2018, poz. 290 ze zm.)
NAKAZ:
1) utrzymywanie świń w gospodarstwie :
- a) w sposób wykluczający kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi (np.: jaskółki, wróble, psy ,koty, kaczki, kury, gryzonie);
- b) w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne (czyli konie, bydło, owce, kozy);
2) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
3) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych (np.: jaskółki, wróble, psy ,koty, kaczki, kury, gryzonie);
4) wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
- a) wejściami ( furtki) do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami (wszystkie drzwi i wrota do chlewni) do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń ,przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
- b) UWAGA!! wjazdami ( przed wszystkimi bramami) do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu (najczęściej jest to tylne koło ciągnika) wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa – a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego- Przepisu nie stosuje się, jeżeli przed wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie,
i wyjazdami z tego gospodarstwa znajdują się niecki dezynfekcyjne utrzymywane w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego lub są stosowane urządzenia zapewniające skuteczną dezynfekcję.
4a) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
5)stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;
6) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń;
7) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;
8) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego (czyli padłe zwierzęta), wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie.
9) uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie;
10) wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni.”,
- W przypadku gdy świnie lub utrzymywane w warunkach fermowych dziki lub świniodziki są utrzymywane w gospodarstwie w systemie otwartym, wybieg dla tych zwierząt zabezpiecza się podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem, a każdy wjazd i wyjazd oraz wejście i wyjście z takiego wybiegu zabezpiecza się matą dezynfekcyjną, która powinna spełniać wymagania, o których mowa w pkt 4.”
ZAKAZ:
1) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
2) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
- W gospodarstwach położonych na obszarze ochronnym, obszarze objętym ograniczeniami oraz obszarze zagrożenia zakazuje się prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.
- wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;
- wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.
- W przypadku gdy świnie lub utrzymywane w warunkach fermowych dziki lub świniodziki są utrzymywane w gospodarstwie w systemie otwartym, wybieg dla tych zwierząt zabezpiecza się podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem, a każdy wjazd i wyjazd oraz wejście i wyjście z takiego wybiegu zabezpiecza się matą dezynfekcyjną, która powinna spełniać wymagania, o których mowa w ust. 1 pkt 4.”
II. OBOWIĄZKI WYNIKAJĄCE Z Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 marca 2019 r. w sprawie wprowadzenia w 2019 r. na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej "Programu mającego na celu wczesne wykrycie zakażeń wirusem wywołującym afrykański pomór świń
i poszerzenie wiedzy na temat tej choroby oraz jej zwalczanie"
- W ramach programu posiadacze świń są obowiązani, uwzględniając § 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej, do codziennego kontrolowania stanu zdrowia świń;
- Posiadacze świń są obowiązani do informowania powiatowego lekarza weterynarii lub urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w gospodarstwie a także bezwzględnie o podejrzeniu wystąpienia ASF u świń na terenie gospodarstwa.
- Przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny ( UBÓJ GOSPODARCZY) , DOPUSZCZONY JEST pod warunkiem że świnie były utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto gdy:
- zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń przeprowadzonemu w sposób określony w części A rozdział IV sekcja IV załącznika I do rozporządzenia nr 854/2004;
- mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu. Próbki do badania laboratoryjnego w kierunku ASF pobiera się przy przeprowadzaniu badania przedubojowego świń albo badania poubojowego mięsa z tych świń – w przypadku gdy istnieje podejrzenie wystąpienia ASF.
- Przemieszczanie świń : Nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem urzędowy lekarz weterynarii poddaje świnie badaniu klinicznemu w kierunku wystąpienia objawów afrykańskiego pomoru świń. ŚWIADECTWA DO RZEŻNI ORAZ DO STAD, DO PUNKTÓW SKUPU WAŻNE 48 GODZIN OD JEGO WYSTAWIENIA. Każdorazowo przy chęci sprzedaży należy skontaktować się z rzeźnią kupującą zwierzęta lub podmiotem skupującym świnie.
Na obszarze ochronnym Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadza w gospodarstwach utrzymujących świnie, dwa razy w roku, w możliwie równych odstępach czasu, nie krótszych niż 4 miesiące, które obejmą:
- kontrolę przestrzegania nakazów i zakazów, o których mowa odpowiednio w § 1 i2, oraz obowiązku, o którym mowa w § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń- BIOASEKURACJA STAD,
- kontrolę stanu zdrowia świń wraz z wywiadem lekarsko-weterynaryjnym oraz badanie kliniczne świń z pomiarem wewnętrznej ciepłoty ciała.
- badanie kliniczne świń
III. ZMIANA OBOWIĄZKÓW WYNIKAJĄCYCH Z USTAWY z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt:
Zmiana terminu zgłoszenia do BP ARiMR kupna, sprzedaży , padnięcia, uboju świń z 7 dni na 2 DNI!!!!!!!!!!!
Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowei Mazowieckim przypomina o konieczności:
- Prowadzenia z dniem 1 stycznia 2019r. księgi rejestracji świń na nowym wzorze .
- Terminowego zgłaszaniu zdarzeń zwierzęcych do BP ARiMR (URODZENIE, KUPNO, SPRZEDAŻ, PADNIĘCIE).
- Prawidłowego oznakowania świń w ustawowym terminie.
- Dokonywania przez posiadaczy świń co najmniej raz na dwanaście miesięcy, nie później jednak niż w dniu 31 grudnia, spisu zwierząt przebywających w siedzibie stada, obejmującego liczbę tych zwierząt oraz zgłoszenia tego faktu do BP ARiMR w terminie 7 dni od dokonania spisu.
- Posiadania kart leczenia zwierząt, jeśli zwierzęta są leczone.
- W przypadku padnięć zwierząt posiadania stosownych dokumentów potwierdzających prawidłowe zagospodarowanie padliny.
Zasady bezpieczeństwa biologicznego w strefach ochronnych ASF.
https://www.facebook.com/zarzadzaniekryzysowe/videos/387074201962083/
UWAGA !!!
Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje, że z dniem 28 lutego 2018 roku wchodzi w życie
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 9 lutego 2018 r (Dz.U. z 2018 poz. 360) zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
Rozporządzenie wprowadza dla wszystkich hodowców świń, na całym terytorium Rzeczypospolitej Polskiej następujące
nakazy:
a) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
b) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren
gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
c) zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno
żyjących oraz domowych,
d) utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane
tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do
innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
e) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te
czynności tylko w danym gospodarstwie,
f) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem
tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się
afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
g) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
h) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz
obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
i) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane
świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie
mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także
stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania
środka dezynfekcyjnego,
j) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta,
warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
k) zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co
najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem - w przypadku utrzymywania świń w
gospodarstwie w systemie otwartym;
zakazy:
a) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok
dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
świń,
b) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich
72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.";
1. Informacja dla osób przekraczających granicę
3. Informacje dla hodowców trzody chlewnej
http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=szczegoly&m_id=33&kat_id=4588
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/afrykanski-pomor-swin